Zo vieren ze kerst in Amerika

Kerst wordt over de hele wereld gevierd op unieke en diverse manieren. In de Verenigde Staten wordt deze feestelijke periode gekenmerkt door een mix van tradities, culturele invloeden en een vleugje typisch Amerikaanse grootsheid. Europeanen ervaren dat soms als over-the-top. Wil je de magie van een Amerikaanse kerst ervaren en begrijpen? Laten we dan samen een duik nemen in hoe Amerikanen kerst vieren, en ontdekken hoe deze vieringen een speciaal plekje hebben veroverd in de harten van velen.

Wanneer is kerst in Amerika?

In Amerika wordt Kerstmis altijd op 25 december gevierd. Deze dag is nationaal erkend als een feestdag, waarop veel mensen vrij hebben van werk en samen met familie en vrienden samenkomen om het kerstfeest te vieren. Voor veel Amerikanen begint de kerstviering echter al op kerstavond, op 24 december. In een groot deel van het land is het dan koud en donker. Maar in de zuidelijke staten vieren ze het in de brandende zon, of zelfs op het strand zoals in Florida. Maar altijd en overal met speciale kerstavonddiensten, familiebijeenkomsten en het uitwisselen van cadeautjes. In tegenstelling tot Nederland kennen ze in de Verenigde Staten geen tweede kerstdag.

kerst vieren in amerika

The Bigger, the Better

Een essentieel onderdeel van de Amerikaanse kersttraditie is de kerstboom. Deze wordt niet alleen gezien als een decoratief element, maar als het kloppende hart van de feestvreugde. Amerikaanse kerstbomen zijn vaak groter en rijkelijker versierd dan elders. Glanzende slingers, kleurrijke ballen, fonkelende lichtjes en een piek die de top siert, creëren een visueel feest dat families samenbrengt om gezamenlijk de boom te versieren. Deze traditie gaat verder dan alleen de esthetiek; het symboliseert de eenheid en warmte die de kerstperiode kenmerken.

In Amerika betekent kerstversiering echter meer dan alleen een kerstboom en wat kerstballen. Huizen, straten en zelfs hele wijken worden omgetoverd tot betoverende winterwonderlanden. Amerikanen zijn beroemd om hun over-the-top decoraties, met fonkelende lichtshows die de duisternis verlichten. Opblaasbare kerstfiguren, variërend van besneeuwde rendieren tot de kerstman zelf, geven een speelse en feestelijke sfeer aan de buitenomgeving. Feestelijke projecties op gevels creëren een betoverend schouwspel dat bijdraagt aan de magie van kerst.

kerst amerika vieren

Santa Claus en shoppen

Voor Amerikaanse kinderen staat de komst van Santa Claus centraal in de betovering van Kerstmis. Winkelcentra transformeren in magische plekken waar gezinnen samenkomen om de goedheiligman te ontmoeten. Kinderen delen hun verlanglijstjes met cadeaus, terwijl ouders genieten van het vastleggen van deze magische momenten op foto’s. Warenhuizen ondergaan een transformatie met decoraties die een winterse wonderland-ervaring creëren, waardoor winkelen een betoverende belevenis wordt voor mensen van alle leeftijden.

Naast shoppen in winkelcentra bezoeken Amerikanen ook graag de talloze kerstmarkten, waar vanuit kraampjes handgemaakte geschenken, seizoenslekkernijen en ambachtelijke producten worden verkocht. Winterfestivals met ijsbanen, kermisattracties en vuurwerk maken de festiviteiten compleet.

kerstboom amerika

Christmas Carols en parades

Muziek vormt een cruciale pijler tijdens de Amerikaanse kerstviering. Op straat, in winkelcentra en in kerken weerklinken bekende kerstliederen, van het opgewekte ‘Jingle Bells’ tot het serene ‘Silent Night’. Kerstconcerten, variërend van grootschalige evenementen zoals parades tot spontane straatoptredens, brengen de gemeenschap samen.

Deze muzikale viering gaat verder dan alleen het beluisteren van deuntjes. Overal in het land komen gemeenschappen samen om kerstliederen te zingen, caroling groups trekken van deur tot deur om vreugde te verspreiden en scholen organiseren speciale uitvoeringen waarin kinderen en jongeren hun muzikale talenten laten zien. De spirit van Christmas Carols wordt nog verder verlevendigd door lokale koren en orkesten die betoverende uitvoeringen geven van geliefde kerstklassiekers.

kerst verenigde staten

Traditioneel kerstdiner met kalkoen

Kerstdiners in de Verenigde Staten zijn ware culinaire hoogtepunten. Families komen samen rond uitbundig gedekte tafels vol lekkernijen. En geen Amerikaans kerstmenu is compleet zonder een gevulde kalkoen. Dit iconische gerecht is het pronkstuk van de maaltijd en wordt vaak gevuld met smaakvolle vullingen zoals kruidige worstjes, sappige appels en aromatische kruiden. Het snijden van de kalkoen is een ceremoniële handeling die het begin van de feestmaaltijd markeert. Ham, aardappelpuree, cranberrysaus en pompoentaart vullen de rest van de feesttafel.

Om de feestvreugde compleet te maken, worden warme dranken zoals warme chocolademelk en gekruide cider geserveerd. Eggnog, een romige mix van eieren, melk en specerijen, is een geliefde drank die vaak wordt gekruid met een vleugje nootmuskaat of rum, waardoor het een verwarmende en troostende traktatie is tijdens koude winteravonden.

kerstmis in amerika