Everglades National Park: een uniek moerasparadijs

De Everglades, dat is toch dat park met krokodillen en alligators? Klopt helemaal, maar er is zóveel meer te zien en doen in Everglades National Park. Dit prachtige natuurgebied ligt in het diepe zuiden van Florida, waar de zon altijd schijnt en de lucht trilt van de hitte. ‘De rivier van gras’, zoals het park ook bekend staat, is één van Amerika’s meest intrigerende en ongerepte natuurgebieden. Het herbergt een onvoorstelbare diversiteit aan flora en fauna en biedt avontuurlijke activiteiten.

Uniek ecosysteem

Everglades National Park, opgericht in 1947, beslaat meer dan 6.000 vierkante kilometer en is het grootste tropische wildernisgebied van elk nationaal park in de Verenigde Staten. Het park wordt gevoed door de traag stromende, zoetwater ‘River of Grass’, die zijn oorsprong vindt in Lake Okeechobee en langzaam maar gestaag uitmondt in de Golf van Mexico. Dit ecosysteem wordt gekenmerkt door zijn eindeloze sawgrass-moerassen, cypresswouden en mangrovebossen. Het is een plek die zowel vredig als mysterieus is, waar de natuur de regels lijkt te schrijven.

everglades bezoeken florida

Everglades speelt een cruciale rol in het behoud en herstel van dit unieke ecosysteem. Het park is voortdurend bezig met herstel- en behoudsinspanningen om de kwetsbare flora en fauna te beschermen en om de natuurlijke waterstromen te behouden. Dit gebied is van onschatbare waarde voor de wetenschap en het behoud van moeraslanden over de hele wereld.

Wildlife: van alligators tot vogels

Waar de Everglades bekend om staat, en tevens zo speciaal maakt, is de ongelooflijke verscheidenheid aan wilde dieren die hier leven. Je zult versteld staan van de ontmoetingen met de prehistorisch ogende Amerikaanse alligators en de zeldzame Amerikaanse krokodillen. Daarnaast kun je hier een overvloed aan vogelsoorten vinden, waaronder de majestueuze roze lepelaar, de indrukwekkende zeearend en de geheimzinnige Amerikaanse oehoe. Het park is ook de thuisbasis van talloze schildpadden, otters en diverse vissoorten.

everglades krokodil

Vogelliefhebbers vinden in de Everglades hun droombestemming. Met meer dan 360 verschillende vogelsoorten, waaronder trekvogels uit heel Amerika, is dit park een waar paradijs voor vogelaars. De uitgestrekte moerassen bieden talloze mogelijkheden om ze te spotten. Langs de wandelpaden, op de observatieplatforms en tijdens de boottochten in het park kun je allerlei vogelsoorten spotten terwijl ze zich voeden, nesten bouwen en rondvliegen in hun natuurlijke habitat.

wat zien in everglades

Activiteiten in het park

Voor de avontuurlijke reiziger biedt Everglades National Park een breed scala aan leuke activiteiten. Verken de diepe moerassen per kajak en glijd geruisloos door de mangroves terwijl je dichter bij de natuur komt dan ooit tevoren. Voor degenen die een extra dosis opwinding zoeken, zijn de bekende airboat-ritten beschikbaar, waardoor je de kans krijgt om alligators en andere wilde dieren van dichtbij te zien. Als wandelen jouw passie is, zijn er tal van wandelpaden die je meenemen naar de verborgen schatten van het park. Voor kampeerliefhebbers zijn er verschillende campings in het park waar je kunt genieten van een nacht onder de sterren en het geluid van de wilde natuur.

wat doen in everglades

De beste reisperiode

Als je van plan bent Everglades National Park te bezoeken, is een goede voorbereiding essentieel. Het park heeft verschillende bezoekerscentra waar je informatie kunt krijgen over de huidige omstandigheden en aanbevelingen voor activiteiten. Zorg ervoor dat je voldoende zonnebrandcrème, insectenwerend middel en water meeneemt, want het kan behoorlijk warm en vochtig worden.

De beste reistijd voor Everglades National Park is van december tot april, tijdens de drogere en mildere wintermaanden. Gedurende deze maanden is het weer aangenaam, met milde temperaturen en een kleine kans op regen. In de zomer, van mei tot november, neemt de hitte en luchtvochtigheid toe, wat de activiteiten in het park uitdagender maken. Dit is tevens het regenseizoen, wat kan leiden tot overstromingen en muggenplagen. Echter, in het regenseizoen is de natuur op zijn weelderigst en sommige vogelsoorten en wilde dieren zijn actiever.

everglades activiteiten

Everglades NP bezoeken?

Ben je enthousiast geworden van de hoogtepunten van Everglades National Park en kun je niet wachten om het park zelf te ontdekken? De experts van Tenzing Travel hebben een fantastische reis door Florida samengesteld.