SUMMIT One Vanderbilt: mooiste uitzicht over New York

Vergeet het Empire State Building. Vergeet One World Observatory. En vergeet de Top of the Rock, bovenop op het Rockefeller Center. Voor het mooiste uitzicht over New York ga je sinds 2021 naar de One Vanderbilt wolkenkrabber in Midtown Manhattan. Vanaf het uitkijkplatform in dit gebouw, dat zich op een hoogte van 305 meter bevindt, ligt ’the Big Apple’ letterlijk aan je voeten. Maar ook op het observatiedek zelf, met de naam SUMMIT One Vanderbilt, is van alles te beleven…

Uitkijkplatform SUMMIT One Vanderbilt

Eerst even een aantal feitjes: SUMMIT One Vanderbilt is de naam van het observatieplatform in de One Vanderbilt wolkenkrabber. Het uitkijkpunt bevindt zich op de bovenste drie verdiepingen van het gebouw. Het indrukwekkende glazen torengebouw maakt deel uit van het Grand Central Terminal-complex in het hart van Manhattan. In 2021 opende het voor het eerst haar deuren.

Het gebouw zelf is in totaal 427 meter hoog, maar het uitkijkpunt bevindt zich ongeveer 100 meter lager, op 305 meter hoogte. Daarmee behoort het tot de hoogste gebouwen in de stad. Het is ontworpen door Kohn Pedersen Fox Associates en valt op door zijn slanke, glazen gevel. Het moderne ontwerp weerspiegelt de dynamiek van de stad en biedt bezoekers een ongeëvenaard uitzicht op de omgeving. Koop hier je kaarten voor SUMMIT One Vanderbilt.

one vanderbilt new york tickets

Dit zie je vanaf het observatiedek

Vanaf het observatiedek SUMMIT One Vanderbilt heb je een 360-graden uitzicht over New York. Je bent dus in staat om de meest iconische gebouwen van de stad te zien. Enkele van de hoogtepunten zijn:

  • Empire State Building: Dit wereldberoemde gebouw is een van de meest herkenbare symbolen van New York City. Vanaf SUMMIT One Vanderbilt kun je dit meesterwerk van art-deco-architectuur bewonderen.
  • Chrysler Building: Een ander architectonisch meesterwerk, de Chrysler Building, met zijn opvallende spits en art-decostijl, is ook goed zichtbaar vanaf het observatiedek.
  • Freedom Tower (One World Trade Center): Dit gebouw staat trots op de plek van de voormalige Twin Towers. Het is een symbool van veerkracht en herstel na de aanslagen van 11 september 2001.
  • Central Park: Je hebt ook een prachtig uitzicht op Central Park, een groene oase in het midden van de betonnen jungle. Wil je het park goed kunnen zien, dan kun je het beste overdag naar de top van One Vanderbilt.
  • Vrijheidsbeeld: Tijdens heldere dagen kun je het onbetwiste symbool van New York zien.
  • Bruggen: Manhattan is omgeven door water. Vanaf het SUMMIT One Vanderbilt zie je de beroemde bruggen de Manhattan met de rest van de stad verbinden, waaronder de Brooklyn Bridge en Manhattan Bridge.

observatiedek one vanderbilt new york

Unieke highlights op One Vanderbilt

SUMMIT One Vanderbilt is onderverdeeld in verschillende verdiepingen. Van grote hoogte heb je niet alleen een waanzinnig uitzicht over de stad, ook in het gebouw zelf kijk je je ogen uit.

Transcendence

Transcendence brengt bezoekers naar het hoogtepunt van New York. Dit deel van het gebouw bezit hoge plafonds en spiegels die je een surrealistische ervaring bieden. Wandel over de hoge balustrade en ervaar de skyline vanuit een unieke hoek. Tip: draag geen rok, want de spiegels laten niets aan de verbeelding over…

Affinity

In de Affinity-zone kun je niet om de honderden zilveren ballonnen heen. Hier ontdek je de artistieke kant van New York City. Deze ruimte dient als een eerbetoon aan de culturele diversiteit en de kunstzinnige ziel van de stad. Je kunt hier genieten van boeiende kunstinstallaties en exposities die de creatieve geest van New York weerspiegelen.

Levitation

Levitation is de ruimte waar bezoekers de sensatie van zweven ervaren. Het glazen vloerdek biedt een letterlijk en figuurlijk zwevende ervaring, waar je hoog boven de stad lijkt te zweven terwijl je veilig op stevige grond staat. Het is een onvergetelijk moment van gewichtloosheid.

Ascent

Ascent is de laatste etappe van je reis naar SUMMIT One Vanderbilt. Letterlijk, want vanaf hier kun je naar de top van het One Vanderbilt gebouw. Twee glazen liften aan de buitenkant van de wolkenkrabber brengen je naar het allerhoogste punt, waar je geniet van verfrissende drankjes en heerlijke hapjes.

Transcendence SUMMIT One Vanderbilt

Entree en tickets SUMMIT One Vanderbilt

Om de onvergetelijke ervaring van SUMMIT One Vanderbilt te beleven, kun je het beste van tevoren je tickets kopen. Vooral tijdens drukke toeristenseizoenen, om wachttijden te vermijden. Koop hier je kaarten voor SUMMIT One Vanderbilt.

SUMMIT One Vanderbilt is gunstig gelegen in het hart van Manhattan. De ingang bevindt zich op de Main Concourse van Grand Central Terminal. Dit betekent dat je gemakkelijk toegang hebt tot het observatorium via het openbaar vervoer. Zowel per metro, trein als bus. Maar ook lopend is het gebouw makkelijk te bereiken, aangezien het op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad ligt.

Zelf New York ontdekken?

Ben je enthousiast geworden over het observatiedek SUMMIT One Vanderbilt en kun je niet wachten om New York zelf te ontdekken? Wacht dan niet te lang en boek nu je hotel in New York.