Vanuit Monterey walvissen en dolfijnen spotten

Monterey, gelegen aan de westkust van Californië op ongeveer 2 uur rijden van San Francisco, herbergt niet alleen een adembenemend landschap en een levendig centrum, maar staat ook bekend als een topbestemming om walvissen te spotten. Dit deel van de Grote Oceaan is een populaire bestemming voor bultruggen, grijze walvissen, orka’s, de imposante blauwe vinvis én speelse dolfijnen. De regio staat namelijk bekend om zijn vruchtbare voedingsgronden, waardoor het een ideale leefomgeving is voor verschillende walvissoorten en dolfijnen die hier hun weg vinden.

Het beste seizoen voor walvissen in Monterey

Als je droomt van een ontmoeting met deze fascinerende zeezoogdieren, is het belangrijk om te weten wanneer je het beste kunt gaan. Het goede nieuws is dat Monterey het hele jaar door walviswaarnemingen biedt. Bultruggen laten zich vaak zien tussen april en december, terwijl grijze walvissen migreren van december tot april. De immense blauwe vinvis, het hele jaar door te zien, deelt de wateren met speelse dolfijnen die vreugde brengen aan iedereen die ze tegenkomt.

walvis monterey californie

Welke soorten kun je spotten?

1. Bultrug (Humpback Whale): deze sociale walvissen staan bekend om hun acrobatische vaardigheden, zoals spectaculaire sprongen en het zwaaien van hun vinnen. Ze worden vaak gespot tijdens de lente en zomermaanden.

2. Grijze Walvis (Gray Whale): migrerend langs de kust van Californië, biedt Monterey een unieke kans om deze reizigers te zien. Ze passeren vaak Monterey Bay tussen december en april.

3. Blauwe Vinvis (Blue Whale): als de grootste dieren op aarde, zijn blauwe vinvissen een adembenemend gezicht. Gelukkig voor de enthousiaste walvisspotter, zijn ze het hele jaar door te zien in Monterey.

4. Orka: hoewel minder vaak gezien dan andere soorten, zijn orka’s soms aanwezig in de wateren rond Monterey. Hun indrukwekkende zwart-witte verschijning maakt ze een onvergetelijke ervaring.

5. Gewone Dolfijn (Common Dolphin): met hun kenmerkende geelbruine flanken zijn gewone dolfijnen vaak te zien tijdens boottochten in Monterey Bay. Ze staan bekend om hun speelse sprongen en acrobatische capriolen.

6. Witsnuitdolfijn (Risso’s Dolphin): met hun grijze kleur en opvallende littekens zijn witsnuitdolfijnen een intrigerende aanvulling op de lokale dolfijnenpopulatie. Ze zijn vooral te zien in diepere wateren.

orka monterey

De beste tips voor walvissen kijken

Er zijn diverse aanbieders voor dolfijn- en walvisspotten in Monterey. Deze excursies bieden niet alleen een uitgelezen kans om walvissen en dolfijnen te spotten maar ook om te genieten van de adembenemende kustlijn en de diversiteit van het zeeleven.

1. Heb geduld: hoewel de kans groot is dat je walvissen en dolfijnen zult zien, is geduld een schone zaak. Deze majestueuze dieren en speelse dolfijnen zijn soms onvoorspelbaar.

2. Leg het vast op camera: het vastleggen van het moment waarop een walvis uit het water springt of dolfijnen elegant door de golven dansen, is een herinnering die je voor altijd zult koesteren. Zorg ervoor dat je camera gereed is voor actie!

3. Kleed je passend aan: de zeewind kan zelfs op zonnige dagen fris zijn. Kleed je in lagen en neem een warme jas mee voor een comfortabele ervaring.

4. Smeer je in: terwijl je je vergaapt aan de indrukwekkende walvissen op zee, kan de zon genadeloos zijn. Zorg ervoor dat je jezelf beschermt tegen schadelijke UV-stralen door een goede zonnebrandcrème aan te brengen voordat je aan boord gaat.

5. Neem snacks mee: een walvisexcursie kan enige tijd in beslag nemen, en het is altijd slim om voorbereid te zijn. Neem wat lichte snacks mee in je rugzak om je energieniveau op peil te houden.

6. Online boeken: Monterey is een geliefde bestemming. Om teleurstelling te voorkomen en zeker te zijn van je plek op de boot, is het raadzaam om je walvisexcursie online te boeken.

walvisexcursie californie

Het gezellige Monterey, Californië

Als je toch in Monterey bent, vergeet dan geen bezoek te brengen aan de beroemde Cannery Row. Dit is een iconische straat die bekendheid kreeg dankzij de Amerikaanse schrijver John Steinbeck, die het gebied vereeuwigde in zijn gelijknamige roman ‘Cannery Row’ uit 1945.

Ooit was Cannery Row een bloeiend centrum van de sardineverwerkingsindustrie, met talloze visconservenfabrieken langs de kust. Tegenwoordig is het een bruisend deel van Monterey, waar de voormalige visconservenfabrieken zijn omgebouwd tot gezellige winkels, galeries, restaurants en uitstekende hotels.

Langs Cannery Row vind je ook het Monterey Bay Aquarium, één van de meest beroemde aquaria ter wereld. Dit aquarium heeft een indrukwekkende verzameling zeedieren en educatieve tentoonstellingen, en het trekt jaarlijks veel bezoekers.

monterey californie

Vanuit Monterey walvissen spotten?

Ben je enthousiast geworden en kun je niet wachten zelf walvissen vanuit Monterey te spotten? Er zijn verschillende aanbieders van excursies. Je kunt ter plekke op zoek naar een walvistour, maar het is verstandiger om vooraf online een walvisexcursie te boeken.